Bezienswaardigheden

Kastelen

Het Kasteel van Santa Barbara (Castillo de Santa Bárbara) is een complex van gebouwen en verdedigingsmuren op een 166 meter hoge heuvel, de Monte Benacantil, die hoog boven de stad uittorent. Deze plaats werd al benut in prehistorische tijden. Er zijn overblijfselen gevonden uit de Bronstijd, de Keltiberische cultuur en de Romeinse tijd. De voorloper van de huidige vesting werd gebouwd door de Moren, einde 9e eeuw.

Het is een van de grootste kasteelcomplexen van het Middellandse Zeegebied. De oudste delen van de huidige vesting stammen uit de 11e tot 13e eeuw. Ze werd ten tijde van koning Filips II van Spanje, tussen 1562 en 1580, verder uitgebreid. Tot in de 18e eeuw volgden nog meer verbouwingen en uitbreidingen Tegenwoordig is het kasteel vrij toegankelijk. Tegen de helling van de heuvel is een park aangelegd, het Parque de la Ereta, en ook in het kasteelgebied zelf zijn er tuinen aangelegd. Men kan door het park of over de vestingmuur naar het kasteel wandelen. Daarnaast zijn hier enkele terrasjes en kiosken, tentoonstellingsruimten voor eigentijdse kunst, en een ontvangstruimte te vinden.

Het Kasteel van San Fernando (Castillo de San Fernando). De vesting, die op een lagere heuvel ligt, is nooit geheel voltooid. Dit kasteel werd gebouwd ter verdediging van de stad tegen de invasie van de troepen van Napoleon. Het kasteel is tegenwoordig (2007) verlaten en maakt een verwaarloosde indruk.

De Oude Stad

De meeste monumenten zijn in de Oude Stad te vinden. Deze ligt ingeklemd tussen de Rambla, een boulevard.

De nieuwere wijken

Het betreft hier de wijken Centro, Mercado, en San Antón. Ze kennen enkele fraaie boulevards (Avenidas) die zich kruisen op het:

Plaza de los Luceros. Deze rotonde bevat een fraaie en zeer opvallende fontein met opvallende sculpturen. Er zijn paarden en mythologische figuren op te zien. Dit is de Fuente de los Luceros (of: Fuente de los Caballos), ontworpen door Daniel Bañuls in de jaren 20 van de 20e eeuw.

Het Provinciehuis (Diputación Provincial) is een gebouw aan de Avenida Estación dat uitgevoerd is in neoklassieke stijl met barokke invloeden. Het werd in 1931 in gebruik genomen. Hier was sinds 1934 het archeologisch museum gevestigd dat zich nu in een ander gebouw bevindt onder de naam MARQ.

De Centrale Markt (Mercado Central) is een markthallencomplex van twee verdiepingen uit 1912. Het is gebouwd op de plaats van de vroegere ommuring.

De Boulevards langs de kust. Met palmen omzoomde, parkachtige voetgangersgebieden strekken zich uit langs de kust met uitzicht op de jachthaven.

Arena (Plaza de Toros) uit 1888. Het heeft een stierenvechtersschool, een museum aan het stierenvechten gewijd (Museo Taurino). Hier staat een bronzen beeldengroep die een gaucho met een aantal stieren voorstelt.

Musea

Museum voor Schone Kunsten in het Gravinapaleis (Museo Bellas Artes Gravina, afgekort tot Mubag). Het museum is gevestigd in een voormalig herenhuis dat is gebouwd ten tijde van economische opbloei tijdens het midden van de 18e eeuw. Dit museum geeft een overzicht van 500 jaar schilderkunst vanaf de 16e tot en met de 20e eeuw. Het is geopend in 2001.

Museum voor Moderne Kunst (Museo de Arte Contemporáneo). Het werd als museum aan Alicante geschonken door de kunstenaar Eusebio Sempere. Voordat dit gebouw museum werd, werd het onder andere gebruikt als gemeentehuis, gevangenis, en graanopslagplaats. Het is gevestigd in La Asegurada, een 17e-eeuws gebouw dat is uitgevoerd in Valenciaanse barokstijl. Dit museum toont kunst uit de 20e eeuw. Een modern gebouw werd later aan het museum toegevoegd. Het herbergt een verzameling moderne kunst, onder andere werken van Pablo Picasso, Juan Gris, en Joan Miró.

Museum voor Kerststallen (Museo de Belenes). Dit kleine museum in de Oude Stad belicht de Spaanse traditie van het maken van kerststallen die teruggrijpt tot 1300, toen de eerst bekende kerstgroep in de Kathedraal van Barcelona werd opgesteld. Ook de contrareformatie stimuleerde de bouw van kerststallen. De Asociación de Belenistas de Alicante is sedert 1959 bouwt niet alleen kerstgroepen, maar ze is ook de initiatiefnemer van dit museum geweest. De tentoongestelde groepen komen niet alleen uit Alicante, maar ook uit Valencia, Murcia, Salamanca, en Jerez de la Frontera.

Provinciaal Archeologisch museum (Museo Arqueologico Provincial de Alicante, afgekort tot MARQ). Dit museum bevindt zich in een groot gebouw uit 1924. Het geeft in een reeks zalen de tijdvakken. Prehistorische cultuur, vanaf 100.000 jaar voor Christus, de Iberische cultuur, een aan de Kelten verwante cultuur, Romeinse cultuur, middeleeuwse cultuur, Moors en christelijk.

Daarnaast wordt uitleg gegeven aan een aantal takken van archeologie, namelijk: veldarcheologie, stadsarcheologie, en onderwaterarcheologie.Ook zijn er wisselende tentoonstellingen.Vanwege de moderne uitstallingstechnieken werd het MARQ verkozen tot Europees museum van het jaar 2004.Universiteitsmuseum (Museo de la Universidad de Alicante, afgekort: MUA). Dit museum bevindt zich op de campus van de universiteit, in het noordwesten van de stad. Het werd geopend in 1999. Dit museum is voornamelijk gewijd aan eigentijdse kunstvormen en de conservering ervan.

Even buiten Alicante

Klooster van het Heilige Gelaat (Monasterio de la Santa Faz). Dit klooster ligt 5 km ten noorden van Alicante. Het klooster werd gesticht in 1490, hoewel het huidige gebouw uit de 18e eeuw stamt. Verder is er nog een verdedigingstoren uit 1582 in het complex opgenomen.

De inwoners van Alicante trekken hier elk jaar na Pasen in bedevaart naartoe. In de zijkapel wordt de sluier aanbeden waarmee Veronica het gelaat van Jezus Christus afgedroogd zou hebben tijdens de kruisweg.